Site Sponsors
Results 1 to 9 of 9

Thread: Capture error on the xf

  1. #1
    Member
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Germany
    Posts
    21
    Post Thanks / Like

    Capture error on the xf

    Serveral times during a photoshot I do get "capture error" after 5 or 10 frames. After I did take the batterys out and restart, it works again for some 10 frames. Back is still working. I did allready restore the Camera and back software.....

    What can I do...?

    Thanks Joerg

  2. #2
    Member
    Join Date
    Feb 2014
    Posts
    62
    Post Thanks / Like

    Re: Capture error on the xf

    Might you have a corrupt CF card?

  3. #3
    Senior Member kdphotography's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Carmel/Tucson
    Posts
    2,355
    Post Thanks / Like

    Re: Capture error on the xf

    After resetting the back and camera, does the capture error continue---or work normally? Was the capture error after completing the most recent firmware updates?

    If so, there might have been an error when the firmware was updating. Try downloading and updating the firmware again.

    ken

  4. #4
    Super Duper
    Senior Member

    Join Date
    May 2008
    Location
    32 31' 37.06" N, 111 6' 0.9" W
    Posts
    4,333
    Post Thanks / Like

    Re: Capture error on the xf

    Same thing happened to me in Bryce, turned out the XF firmware became corrupted; reloaded and no problems since then.

    Don

    My error mesgae appeared on the XF lcd using the 180 and 28D as well as a 240LS; had no issues with the 40-80 or 75-150LS. Reloaded the firmware and all worked great.
    Don Libby
    Iron Creek Photography
    Blog
    Tucson AZ

  5. #5
    Member
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Germany
    Posts
    21
    Post Thanks / Like

    Re: Capture error on the xf

    Quote Originally Posted by kdphotography View Post
    After resetting the back and camera, does the capture error continue---or work normally? Was the capture error after completing the most recent firmware updates?

    If so, there might have been an error when the firmware was updating. Try downloading and updating the firmware again.

    ken
    Thank You for your help,

    I did try it with different lenses and different cards,I did an new firmware upgrade for the back and the camera, after that it tooks 50 frames to get the capture error again.

    ???

    I do need it in 10 hours......

  6. #6
    Workshop Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    NYC
    Posts
    3,275
    Post Thanks / Like
    Images
    7

    Re: Capture error on the xf

    Quote Originally Posted by joegl View Post
    Thank You for your help,

    I did try it with different lenses and different cards,I did an new firmware upgrade for the back and the camera, after that it tooks 50 frames to get the capture error again.

    ???

    I do need it in 10 hours......
    Have you contacted your dealer or Phase One?

    Does it happen both tethered and untethered? If only untethered does it happen with multiple cf cards *listed by phase one as tested/supported* and formatted in camera before use?

    How are you doing the firmware updates? When you redid the firmware update did you re-download the firmware or did you use the same file from the first time (which might have been corrupted during download). Do they show any errors during he update?

    When did the problem begin? Was it present upon delivery or only manifested after a firmware update. If the later then I would try reinstalling the body firmware a third time; it's unlikely to fail the first time, and very unlikely to fail twice in a row but anything is possible.
    Doug Peterson , Digital Transitions | Email
    Dealer for: Phase One, Mamiya Leaf, Arca-Swiss, Cambo, Eizo, Profoto
    Office: 877.367.8537. Cell: 740.707.2183

  7. #7
    Super Duper
    Senior Member

    Join Date
    May 2008
    Location
    32 31' 37.06" N, 111 6' 0.9" W
    Posts
    4,333
    Post Thanks / Like

    Re: Capture error on the xf

    In my case I contacted my dealer and working over the phone and several thousand miles apart we got the back to original firmware (IQ180- and 2011) then reinstalled the updated firmware and all was good. Took it back outside and shot several more days waiting for it to throw an error code which it hasn't since.


    As Doug suggests, the chances of it failing several times is rare however remember Mr Murphy's Law.


    The best thing I could suggest is contacting your dealer asap and let them work it out with you. Should be an easy fix over the phone.

    Best of luck

    Don
    Don Libby
    Iron Creek Photography
    Blog
    Tucson AZ

  8. #8
    Member
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Germany
    Posts
    21
    Post Thanks / Like

    Re: Capture error on the xf

    Quote Originally Posted by dougpeterson View Post
    Have you contacted your dealer or Phase One?

    Does it happen both tethered and untethered? If only untethered does it happen with multiple cf cards *listed by phase one as tested/supported* and formatted in camera before use?

    How are you doing the firmware updates? When you redid the firmware update did you re-download the firmware or did you use the same file from the first time (which might have been corrupted during download). Do they show any errors during he update?

    When did the problem begin? Was it present upon delivery or only manifested after a firmware update. If the later then I would try reinstalling the body firmware a third time; it's unlikely to fail the first time, and very unlikely to fail twice in a row but anything is possible.
    It started 4-5 days ago with one or two failures a day.
    but today it ends up with every second pictures.
    Updates was two weeks ago.

    OK I did all you said, and I works fine now. 150 test shots, all good.
    gonna take a back up dslr tommorrow. will see.
    Looks like that you have to take of back, camera and lens than reboot.....

    Thanks to all of you for the help.

    Joerg
    Likes 3 Member(s) liked this post

  9. #9
    Workshop Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    NYC
    Posts
    3,275
    Post Thanks / Like
    Images
    7

    Re: Capture error on the xf

    Quote Originally Posted by joegl View Post
    It started 4-5 days ago...
    OK I did all you said... works fine now.
    ...
    Thanks to all of you for the help.
    We're glad it worked out for you!
    Doug Peterson , Digital Transitions | Email
    Dealer for: Phase One, Mamiya Leaf, Arca-Swiss, Cambo, Eizo, Profoto
    Office: 877.367.8537. Cell: 740.707.2183

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •