Site Sponsors
Results 1 to 3 of 3

Thread: D800 Auto ISO with AI-S lenses

  1. #1
    Senior Subscriber Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    San Francisco, CA
    Posts
    1,306
    Post Thanks / Like

    D800 Auto ISO with AI-S lenses

    I shot a bit with my AI-S 105/2.5 on the D800E today and noticed auto ISO didn't seem reliable. The lens info is set to 105 f/2.5 and it shows correctly in the EXIF. Yet, the shutter is allowed to go all the way to 1/30s before it starts bumping up the ISO... anyone else notice this? Did I miss a setting someplace?

  2. #2
    Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Brooklyn, NY
    Posts
    92
    Post Thanks / Like

    Re: D800 Auto ISO with AI-S lenses

    Shooting menu - ISO sensitivity settings - Minimum shutter speed. Bump it up.

    My copy of the 105 AIS on the D800E blew me away - you will not be disappointed.

  3. #3
    Senior Subscriber Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    San Francisco, CA
    Posts
    1,306
    Post Thanks / Like

    Re: D800 Auto ISO with AI-S lenses

    Yeah, that works. But if I set it to "auto", which is supposed to be based on the focal length, it always picks 1/30s. Doesn't matter if it's 'faster' or 'slower'... it always uses 1/30s. The auto selection is nice since it doesn't require an additional menu change with each lens change.

    Frankly, this looks like a firmware bug to me...

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •