Site Sponsors
Results 1 to 16 of 16

Thread: D800E malfunction

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Beach Haven, NJ
    Posts
    685
    Post Thanks / Like

    D800E malfunction

    I used the camera yesterday, and all seemed fine. Today, if I take a picture, it shows up on the screen, but then stays there, and never goes away. Also the replay does not work, nor does the menu button. Screen stays blank.
    Any suggestions? I will need to switch systems. I have two SD cards with many images, the cards were formatted in the Nikon. can I use the cards in a Sony A900 without reformatting? reason I ask, is we are still homeless after Sandy. I want to leave the images on the cards because I have no back up capability, I am living with a notebook PC intil I can return home.
    camera under warranty, but I hate to send it away.
    Thanks
    Dave

  2. #2
    Super Duper
    Senior Member
    Shashin's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Florida, USA
    Posts
    4,503
    Post Thanks / Like
    Images
    141

    Re: D800E malfunction

    Dave, can you simply pickup a new card for your A900? While you should be able to use the card in the A900 without formatting, I would not want to put all my eggs in one basket.

    Any reason you cannot copy your images to the PC? A simple card reader should let you do that.

  3. #3
    Sr. Administrator Jack's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Los Altos, CA
    Posts
    10,486
    Post Thanks / Like
    Images
    1031

    Re: D800E malfunction

    Try doing a manual reset of the camera through the menu.
    Jack
    home: www.getdpi.com

    "Perfection is not attainable. But if we chase perfection, we can catch excellence."

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Beach Haven, NJ
    Posts
    685
    Post Thanks / Like

    Re: D800E malfunction

    Shashin: I did copy the images from the cards to my Laptop, but I have no backups other than the memory cards. Yes I could buy more cards for the A900.
    jack: the menu button does not work. When you push it the screen remains blank. Same with the replay button.
    Thanks all
    Dave

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Abu Dhabi
    Posts
    264
    Post Thanks / Like
    Images
    6

    Re: D800E malfunction

    What if you switch on the camera and remove the battery ?

    Greetings, Jurgen

  6. #6
    Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Brooklyn, NY
    Posts
    92
    Post Thanks / Like

    Re: D800E malfunction

    Hard reset by removing the battery perhaps? There were more reports of D800/E issues, see for example here: Nikon D800 locks up? | Nikon Rumors

  7. #7
    Senior Subscriber Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    San Francisco, CA
    Posts
    1,306
    Post Thanks / Like

    Re: D800E malfunction

    The D800 doesn't like pre-SDHC 4GB cards. Make sure this isn't what you have. Otherwise, if it's two different cards with the same problem I'm with Jack on this - reset and if that doesn't help I'd send it to Nikon since it probably has some problem.

    If it's actually CF and not SD, use a flashlight to inspect the pins in the camera and make sure none are bent. Then send it to Nikon.

  8. #8
    Administrator, Instructor Guy Mancuso's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Arizona
    Posts
    23,623
    Post Thanks / Like
    Images
    2555

    Re: D800E malfunction

    Sounds like cards too me. But if you can reload firmware than that may do it if not cards.
    Photography is all about experimentation and without it you will never learn art.

    www.guymancusophotography.com

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Beach Haven, NJ
    Posts
    685
    Post Thanks / Like

    Re: D800E malfunction

    Well I tried everything, it is being picked up by UPS today for delivery to Nikon tomorrow. do not know what the turn around is.
    to my dismay, my A 900 does not use SD cards. I usually use CF, but in my haste to evaucuate Sandy, I lost/misplaced them, so was forced to use SD cards that I had on hand. They both worked for hundreds of shots, then the camera froze up.
    Thanks all
    Dave

  10. #10
    Sr. Administrator Jack's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Los Altos, CA
    Posts
    10,486
    Post Thanks / Like
    Images
    1031

    Re: D800E malfunction

    Dave,

    I seriously doubt it was the SD cards that created the issue. More likely an internal failure on the camera electronics.
    Jack
    home: www.getdpi.com

    "Perfection is not attainable. But if we chase perfection, we can catch excellence."

  11. #11
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Beach Haven, NJ
    Posts
    685
    Post Thanks / Like

    Re: D800E malfunction

    Camera arrived back home yesterday (Dec 7). Like new. Fix, plus firmware upgrade, and all functions checked. Senser Cleaned, auto focus checked, etc. One week turn around, including round trip shipping for a non pro is better than OK for me.
    Regards
    Dave

  12. #12
    Member
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Germany near FFM
    Posts
    93
    Post Thanks / Like

    Re: D800E malfunction

    Dave,

    have fun with your Nikon. Nikon service is very fast and they do their best.

    Thomas

  13. #13
    Senior Member danielmoore's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Berkeley, CA
    Posts
    273
    Post Thanks / Like
    Images
    18

    Re: D800E malfunction

    What firmware are you running now? Curious about anticipated new version.

  14. #14
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Beach Haven, NJ
    Posts
    685
    Post Thanks / Like

    Re: D800E malfunction

    THe firmware says:
    A..1.0
    B..1.01
    L..1.006
    Dave

  15. #15
    Senior Member danielmoore's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Berkeley, CA
    Posts
    273
    Post Thanks / Like
    Images
    18

    Re: D800E malfunction

    Me too. There goes that bubble... I was hoping for, sooner than later, a fix for the green rings (banding, posterization?) I see on the LCD at times. I classified this with the green cast reported widely. Maybe I'm lucky and have a new issue. : l
    It's a special camera so far, why not!

    The really sad fact is, I love it. As long as I can work with and around it, it's phenomenal.

  16. #16
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Beach Haven, NJ
    Posts
    685
    Post Thanks / Like

    Re: D800E malfunction

    Strange thing though. I just received two low cost 16 GB Kingston CF cards from B&H. Neither would format in my newly repaired D800E. "CARD ERR" message for both cards. I did not have another empty CF card to try to format, so I returned them to B&H "assuming" the cards were bad. Reason for the "low cost cards" is I do not shoot sports or action, so rapid read/write is not important to me at all.
    Thanks all for the help.
    Dave

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •