Site Sponsors
Results 1 to 7 of 7

Thread: cRAW and the Alpha 900

  1. #1
    Super Duper
    Senior Member
    Bill Caulfeild-Browne's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Bruce Peninsula, Canada
    Posts
    2,535
    Post Thanks / Like
    Images
    184

    cRAW and the Alpha 900

    I always shoot RAW and just remembered that the a900 has a compressed RAW option.

    I'm going to test it for myself tomorrow but wonder if others have any experience with this mode that they'd like to share?

    I'm about to embark on a trip where I'll be traveling very light - 48 gigs of cards, a backup UDMA hard drive but no laptop. The appeal of about 40% extra frames is real but I don't want to compromise quality.

    Bill

  2. #2
    Super Duper
    Senior Member

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Royal Oak, MI and Palm Harbor, FL
    Posts
    8,498
    Post Thanks / Like
    Images
    44

    Re: cRAW and the Alpha 900

    I haven't even looked at that option at all ... so will be interested in any response you get.

    My question would be whether you are forced to use the Sony software to utilize the compressed RAW format. That could be a serious compromise in speed when you return from your trip.

  3. #3
    Senior Member Braeside's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Fife, Scotland (UK)
    Posts
    1,171
    Post Thanks / Like

    Re: cRAW and the Alpha 900

    I always shoot cRAW and can see no difference between that and RAW (apart from file size).
    cRAW works with all my RAW developing software here, just the same as RAW.
    There have been many technical discussions on other forums about cRAW v RAW, and I am yet to be convinced that RAW offers any benefits to me.
    Try it and make some tests yourself first if in any doubt.
    David Anderson

  4. #4
    Super Duper
    Senior Member
    Bill Caulfeild-Browne's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Bruce Peninsula, Canada
    Posts
    2,535
    Post Thanks / Like
    Images
    184

    Re: cRAW and the Alpha 900

    I haven't looked closely at the results yet, but both C1 and LR2 handle the cRaw files just fine.
    I'll get out my magnifying glass tomorrow!
    Thanks for your input,
    Bill

  5. #5
    Senior Member Lars's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Sunnyvale, California
    Posts
    1,811
    Post Thanks / Like
    Images
    19

    Re: cRAW and the Alpha 900

    Curious... is the Sony cRAW compression nondestructive or does it trim the data?
    Monochrome: http://mochro.com

  6. #6
    Senior Member Braeside's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Fife, Scotland (UK)
    Posts
    1,171
    Post Thanks / Like

    Re: cRAW and the Alpha 900

    It isn't lossless, but in practice I have seen no difference, however for the nerds amongst us there has been much discussion about the nature of cRAW in other places, notably http://www.dyxum.com/dforum/forum_posts.asp?TID=41098
    David Anderson

  7. #7
    jeff stevens
    Guest

    Re: cRAW and the Alpha 900

    I tried both on a scene that had harsh highlights, just to see if the uncompressed could recover more detail. I couldn't tell a difference, so I just shot cRAW and my harddrives couldn't be happier!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •