Site Sponsors
Results 1 to 9 of 9

Thread: Tethered shooting with 64bit OS

  1. #1
    Member RGoldman's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Washington State
    Posts
    202
    Post Thanks / Like

    Tethered shooting with 64bit OS

    I am wondering if anyone here has been able to shoot tethered with a Phase One back using a 64bit OS (Vista or Win7)?
    I was finally able to get tethered shooting on an older computer with 32 bit XP today but would really like to avoid having to load a different OS onto both my work desktop and laptop if at all possible.
    Doug at CI is helping me with this also but I wanted to see if anyone else has been successful as of yet. The release notes on C1 5 say that Vista 64 is supported.

    Thanks,

    Ron

  2. #2
    Super Duper
    Senior Member

    Join Date
    May 2008
    Location
    32 31' 37.06" N, 111 6' 0.9" W
    Posts
    4,333
    Post Thanks / Like

    Re: Tethered shooting with 64bit OS

    Ron - I'll be attempting to shoot tethered within the next couple days with C1-5 and Vista 64 and will report back.

    Don
    Don Libby
    Iron Creek Photography
    Blog
    Tucson AZ

  3. #3
    Member RGoldman's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Washington State
    Posts
    202
    Post Thanks / Like

    Re: Tethered shooting with 64bit OS

    Thanks Don. I am still not able to shoot with the camera and Vista 64 machines.
    C1 sees the back and lets me set ISO, file size, and WB but won't let me capture anything.
    Phase One's latest reply is to make sure there is less than 3.9GB of ram or use XP but that doesn't work either and I really hate to go back to XP.
    I have tried everything I can think of to get this to work with no results. It would have been much faster to just buy a MAC at this point! If I knew for sure there were no issues with tethered capture and no limitations(like amount of ram, etc) I would probably go for it.
    Anyone have any bad experiences shooting tethered with a MAC yet?

    Ron

  4. #4
    Super Duper
    Senior Member

    Join Date
    May 2008
    Location
    32 31' 37.06" N, 111 6' 0.9" W
    Posts
    4,333
    Post Thanks / Like

    Re: Tethered shooting with 64bit OS

    Hadn't heard of the RAM limitation; the laptop I was going to try has 8GB RAM guess I'll have to do it with a smaller 4GB RAM 12".

    Don
    Don Libby
    Iron Creek Photography
    Blog
    Tucson AZ

  5. #5
    Member RGoldman's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Washington State
    Posts
    202
    Post Thanks / Like

    Re: Tethered shooting with 64bit OS

    Good luck! I hope you get it to work.

    I am looking at macs for the first time ever......

    Ron

  6. #6
    Member RGoldman's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Washington State
    Posts
    202
    Post Thanks / Like

    Re: Tethered shooting with 64bit OS

    Got an email from Doug at CI today saying that PhaseOne has come up with a new driver that fixes the tethered shooting with 64bit Windows systems.
    Just installed it and it works!
    Of course.... I sold my Windows laptop a couple of weeks ago and bought a Macbook Pro because I thought Phase would never resolve the problems. Typical!
    Well, at least I can shoot tethered on all of the computers I own now.

  7. #7
    Administrator, Instructor Guy Mancuso's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Arizona
    Posts
    23,623
    Post Thanks / Like
    Images
    2555

    Re: Tethered shooting with 64bit OS

    I am shooting my MacBook Pro tethered at 64 bit. Works a charm
    Photography is all about experimentation and without it you will never learn art.

    www.guymancusophotography.com

  8. #8
    Member RGoldman's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Washington State
    Posts
    202
    Post Thanks / Like

    Re: Tethered shooting with 64bit OS

    The problem was with Vista and Windows7 64bit systems. I had waited 2 years for them to solve the problem and after 5.0 was released and didn't work, I bought my first Mac. Plugged in the back and it worked right away....
    I guess the good thing now is that I can shoot tethered with any computer I own so I don't have to worry about compatibility issues any more.

  9. #9
    Member
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    107
    Post Thanks / Like
    Images
    6

    Re: Tethered shooting with 64bit OS

    I am a windows user and have been constantly kicked in the direction to buy a MAC.

    1.Capture one, four did not work in live mode for a PC. ( version five resolved that )
    2. Still waiting for Photus 2.0 to be released on windows. Mac version already available.

    Would I be right in thinking that Capture One and Photus are better supported on the MAC than on the windows environment and are released first on MAC ?

    Do more Photographers prefer MAC then windows ?

    After reading this thread am thinking to make a Mac a Christmas Present to myself. Does this sound like wise move or waste money. ( Money could go into a news lens … and actually produce something new)

    Does the 64 bit environment add to the speed of the program tethered ?

    Any advice appreciated

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •