Site Sponsors
Results 1 to 14 of 14

Thread: Phase One IQ3 Remote Release

  1. #1
    New Member ihdap's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Germany
    Posts
    3
    Post Thanks / Like

    Phase One IQ3 Remote Release

    He guys,

    just got an IQ3 for my Arca.
    I would like to explore the electronic shutter.
    Is there a way to use an external remote release to trigger the shutter?
    I don´t want to rely on the self-timer or use an iphone.

    Any idea

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Munich
    Posts
    1,137
    Post Thanks / Like
    Images
    1

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    I would recommend the iPhone with capture pilot, certainly much better than any cable release.
    Christopher Hauser
    http://www.chauser.eu

  3. #3
    Member
    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    31
    Post Thanks / Like

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    Why don’t you want to use the self timer? I use it all the time with ES works great, never fails.

    Frank
    Likes 1 Member(s) liked this post

  4. #4
    Senior Member Steve Hendrix's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    732
    Post Thanks / Like
    Images
    4

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    Quote Originally Posted by ihdap View Post
    He guys,

    just got an IQ3 for my Arca.
    I would like to explore the electronic shutter.
    Is there a way to use an external remote release to trigger the shutter?
    I don´t want to rely on the self-timer or use an iphone.

    Any idea

    You would need this:

    https://www.digitalback.com/product/...elease-for-xf/

    I concur with the previous posts about using the Self Timer or Capture Pilot via iPhone/iPad, but I also understand some people don't want to depend on their iPhone or deal with that while shooting, or don't want to tap the screen (even with a self timer). Some simply like the tactile feel of a remote cable release, or have a timing situation where they feel the remote cable release would feel better to them with.

    3 different ways to shoot ES, all have their uses.


    Steve Hendrix/CI
    Steve Hendrix, Sales Manager, www.captureintegration.com (e-mail Me)
    Authorized Reseller Digital Cam: • Phase One | Fuji | Leica | Hasselblad •
    Authorized Reseller TechCam: • Alpa | Cambo | Arca Swiss | Sinar •

  5. #5
    New Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    17
    Post Thanks / Like

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    Myself, I prefer to use a wired shutter release with my IQ3100. I can capture peak wave action and such more precisely than tapping the LCD or a connected phone. I use my old multi-connector to mini jack adapter with a older Canon Rebel cable release. If the newer Phase One Electronic Shutter (ES) Cable Release Adapter has a 2.5 mm jack, it might be able to be used as well with the Canon Rebel cable release.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2016
    Posts
    480
    Post Thanks / Like

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    I generally use the release on the back with a 3 second delay. However there are situations where I prefer to use a cable release, for example when timing is critical or I'm standing in front of the camera while shading the sun from the lens.

    If you already happen to have the 8-pin->2.5mm female mini-jack "pig tail" adapter (Phase part # 50300144), as mentioned above a simple and inexpensive wired remote with a 2.5mm male mini-jack plug will work (just look online and find one that's compatible with Canon Rebel). Below is what I currently use. However if you don't already own the 8-pin adapter, the Hahnel remote release as recommended by Steve would be the less expensive and more elegant option ($99 vs. $118 for the pig tail + ~$10 for the release).

    John

    EDIT: At least from the pictures on the Digitalback.com website, it looks like the Hahnel release that Steve recommends has the 12-pin plug for the IQ4, which is *not* compatible with the IQ3 100's 8-pin port. Steve can you please clarify?

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_6964.JPG 
Views:	3 
Size:	378.0 KB 
ID:	145226

  7. #7
    New Member ihdap's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Germany
    Posts
    3
    Post Thanks / Like

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    Thanks for all the great answers.

    I am an architectural / industrial photographer and quite often I need people at the perfect place and right moment in the foreground. A timer would not allow me the control I need.
    Second, I do not use an Iphone!

    http://pwvoigt.photography


    I tried the Hahnel release. It does not work on the IQ3.

    Thank you John for your suggestion! Thats exactly what I hoped to find.
    Will order one today.

    Best Peter

  8. #8
    Workshop Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    NYC
    Posts
    3,973
    Post Thanks / Like
    Images
    7

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    Quote Originally Posted by Steve Hendrix View Post
    You would need this:

    https://www.digitalback.com/product/...elease-for-xf/

    I concur with the previous posts about using the Self Timer or Capture Pilot via iPhone/iPad, but I also understand some people don't want to depend on their iPhone or deal with that while shooting, or don't want to tap the screen (even with a self timer). Some simply like the tactile feel of a remote cable release, or have a timing situation where they feel the remote cable release would feel better to them with.

    3 different ways to shoot ES, all have their uses.


    Steve Hendrix/CI
    Steve, don’t forgot about the required 8-pin to 12-pin adapter since the OP is using an IQ3 rather than an IQ4.

    https://www.dtcommercialphoto.com/pr...lease-adapter/
    Doug Peterson , Digital Transitions | Email
    Dealer for: Phase One, Mamiya Leaf, Arca-Swiss, Cambo, Eizo, Profoto
    Office: 877.367.8537. Cell: 740.707.2183

  9. #9
    Subscriber and Workshop Member MGrayson's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    NYC
    Posts
    2,258
    Post Thanks / Like
    Images
    4

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    Quote Originally Posted by ihdap View Post
    Thanks for all the great answers.

    I am an architectural / industrial photographer and quite often I need people at the perfect place and right moment in the foreground. A timer would not allow me the control I need.
    Second, I do not use an Iphone!

    http://pwvoigt.photography


    I tried the Hahnel release. It does not work on the IQ3.

    Thank you John for your suggestion! Thats exactly what I hoped to find.
    Will order one today.

    Best Peter
    Peter,

    Your website is impressive and beautiful!

    Matt

  10. #10
    Senior Member Pemihan's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    1,688
    Post Thanks / Like
    Images
    1

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    I use the Phase One Electronic Shutter Cable Release Adapter with the old coiled Phase One / Mamiya electromagnetic cable release. Love the old scool feel of the coiled cable

    The red gaffers tape is used to hold make the adapter and cable stay together and the other is just my OCD marking all my cables and stuff.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	IMG_3955.jpg 
Views:	4 
Size:	254.7 KB 
ID:	145231  

  11. #11
    Super Duper
    Senior Member
    kdphotography's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Carmel/Tucson
    Posts
    2,800
    Post Thanks / Like

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    Peter,

    Shouldn't that red colored tape be Phase One Blue?

    Just sayin', being OCD and all...


  12. #12
    Senior Member Pemihan's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    1,688
    Post Thanks / Like
    Images
    1

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    Quote Originally Posted by kdphotography View Post
    Peter,

    Shouldn't that red colored tape be Phase One Blue?

    Just sayin', being OCD and all...

    No I leave that for you and Graham. The two head honcho OCD's
    Peter
    Instagram
    My website
    Likes 1 Member(s) liked this post

  13. #13
    New Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    17
    Post Thanks / Like

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    I did have black duct tape on mine, but switched to black shrink irrigation tubing from the hardware store to keep them together. Now they look like an OEM integrated unit.
    Likes 1 Member(s) liked this post

  14. #14
    Senior Member Steve Hendrix's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    732
    Post Thanks / Like
    Images
    4

    Re: Phase One IQ3 Remote Release

    Quote Originally Posted by dougpeterson View Post
    Steve, don’t forgot about the required 8-pin to 12-pin adapter since the OP is using an IQ3 rather than an IQ4.

    Thanks Doug. Yes, I was thinking IQ4 instead of IQ3, even though the OP stated IQ3. Just a brain cramp.

    So yes, this additional adapter would be needed:

    https://www.digitalback.com/product/...lease-adaptor/


    Steve Hendrix/CI
    Steve Hendrix, Sales Manager, www.captureintegration.com (e-mail Me)
    Authorized Reseller Digital Cam: • Phase One | Fuji | Leica | Hasselblad •
    Authorized Reseller TechCam: • Alpa | Cambo | Arca Swiss | Sinar •

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •